Jak osiągnąć zakwas na chleb?

Różne smaki chleba!
6 października 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 października 2015

Jak osiągnąć zakwas na chleb?

Wiele osób, które obecnie skusiły się raz na upieczenie własnego chleba na drożdżach chciałoby to akurat uczynić na zakwasie. Mimo że zdaje się istnieć to stanowiskiem dużo cięższym , niż w wypadku zwykłego chleba, to raczej właściwie nie jest. Żeby powstał zakwas na chleb niezbędne będą nam jedynie dwa składniki, a wtedy woda oraz mąka. Teraz wtedy potrafi zdawać się zaskoczeniem, gdyż potrafili sobie wyobrażać bardziej delikatną recepturę. Etap jest natomiast drugim z wyjątków, który trzeba tutaj uwzględnić. Nie wystarczy nam więc zmieszać te czynniki i po całym, ale trochę poczekać na rezultat. Tym jednym, jak już połączymy mąkę z wodą, zostawiamy ją na kilka dni w słoiku, by skończyła się spośród tego kwaskowata masa. Ona tylko przyda się do tego, że nasze pieczywo wyrośnie i rozpocznie mieć specyficzny smak. Gęsty miąższ stanowi samą z zalet, określających chleb na zakwasie. Traktując tej mieszanki możemy także mieć na ostatnie, że pieczywo na dłuższy okres zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich stronie, a wtedy wypieki na zakwasie są tu wyraźną przewagę. Ponadto, przy tej możliwości szybciej przyswaja się wartości odżywcze, jakie ma w sobie chleb. Jak może, zrobienie pieczywa przy pomocy zakwasu nie nie jest duże, i wymaga z nas jedynie mało czasu.  

Comments are closed.